Клуб "Дого Аржентино" България

Официален сайт на Клуб "Дого Аржентино" България
член на БРФК, FCI, AMDA.

История

„Тя се движи като лъвица, плавните извивки на гърба и напомнят леко вълнение в спокоен залив. А когато тича, оставя чувство за безбрежност. Очите и са безизразни, погледът – суров, усещането за близост – толкова ненатрапчиво и, в същото време, толкова осезаемо. Тялото е обтегнато и застинало, а мускулите потрепват при всеки звук, всеки полъх на вятъра. Това е изумително и завладяващо! Описах тук Еротика дел Чамикал.

В един студен ноемврийски ден на 1992 година Еротика и Том де Лусиели се приземиха на летище София…и написаха страница първа от историята на Дого Аржентино в България. Достойнството, винаги високо вдигнатата глава, открит поглед, по-скоро изучаващ, но никога молещ – това са Дого Аржентино!

Снимка – EROTIKA DEL CHAMICAL И TOM DE LUCIELI, първите дого аржентино в България.

Пълна История на Клуба


Белият ангел на смъртта – това беше първото определение за дого аржентино, което прочетох в нашия периодичен печат в далечната 1992 година. Определено смущаващо, тъй като у дома вече растяха две прекрасни, бели, изпълнени с неизчерпаема енергия и желание за ласки същества от порода, напълно непозната тогава у нас. Порових се в чуждия печат – още по-зле: Cane gladiatore, гладиатор от ринговете за битки, безчувствен на болка, не се страхува от нищо. Всъщност това е далечната история на едно друго, несъществуващо днес куче, послужило за основа при създаването на Дого Аржентино, в чието генеалогично дърво има 10 породи. През 1994 година учредих Клуб Дого Аржентино България с единствената мисъл – Дого не бива да възкресят у нас битието на Старото бойно куче от Кордоба, въпросният Гладиатор. Радостина Тонева, Председател на КДАБ


Първата двойка дого аржентино пристига в България в края на 1992 година. Това са Erotica del Chamical и Tom de Lucieli от Аржентина. През тези години информацията за породата не е много. Най-често за дого се говори като за бойно куче, времето е доста смутно що се отнася до демонстрация на сила, породата пасва идеално на някои нагласи, включително и правенето на кървави пари от ринговете за бой с кучета.

Така логично идва необходимостта от създаването на клуб по породата – за да се опази наследството, което братя Мартинес оставят на киноложкия свят. През 1994 година е учреден клуб Дого Аржентино България, съдебно регистриран е през 1995 година и приет за пълноправен член на БРФК.

През първите години Клубът не разполага с достатъчно кучета от различни кръвни линии: порода и в Европа не е много разпостранена, за внос – родината е далече, годините са трудни… През 1997 година се провежда Първата специаллизирана изложба, в която вземат участие 25 кучета. Съдия на изложбата е Ана Мария Руфино – Тедески. Първият клубен шампион е Bagira, син на Paco White Fighter. Втори при мъжките е Fors la Tutela. Клубен шампион – женски – Erotica del Chamical.

Интересът към породата расте. Въпреки многото недоразумения по ринговете на националните изложби, породени от недостатъчното познаване на стандарта и типа на самото куче, Дого започва да стъпва все по-уверено на българска земя, има доста кучила, някои добри, други – не съвсем, има спорадичен внос, основно от западната ни съседка, която по това време също не може да се похвали с нещо много качествено. Първите стъпки не са лесни, но дого уверено върви към сърцата на сериозните и отговорни фенове. Много от тях я откриват за пръв път и се влюбват в дого завинаги.

През 2005 година Клубът кани отново Ана Мария Тедески, която е не само признат експерт по породата в света, позната като честен и безпристрастен съдия в дого средите, но и голям и всеотдаен приятел на Клуба ни. След тази година започва един нов период в развитието на клуба – внесени са мъжки и женски екземпляри от различни линии, развъждачите започват да търсят повече качество, следват годишни специалки, на които са канени съдии с голям авторитет и познания за породата. В нелеката работа на една организация с нестопанска цел, организацията на изложби и всичко, съпътстващо дейността на един клуб се вкючват истински фенове и хора, отдадени на Дого! В тези години има доволни, има и недоволни, но качеството на нашите дого става едно от най-добрите в Европа, както по екстериор, така и по работни качества.

1997 Ана Мария Тедески, Аржентина
2005 – Ана Мария Тедески, Аржентина
2006 – Zoran Curcic, Сърбия
2007 – д-р Масимо Индзоли, Италия
2008 – Дамян Морено, Аржентина
2009 – Едуардо (Торо) Лавадо, Аржентина
2010 – Серафино Буети, Италия
2011 – Мариано де Кико, Италия

Историята на Клуба продължава да се пише от хората, които са отделили специално място за Дого в сърцата си.

Управителен Съвет

Радостина Тонева (Председател)

Тел: 0885 616 484
Е-мейл: [email protected]

Емилия Якимова

Тел: 0896 84 36 36
Е-мейл: [email protected]

Галин Койчев

Тел: 0889 983 538
Е-мейл: [email protected]

Комисия по развъдна дейност

Емилия Якимова

Тел: 0896 84 36 36
Е-мейл: [email protected]

Клубни съдии за допускане до разплод:

Радостина Тонева, Желязко Петров, Филип Димитров, Стоян Великов, Златан Рангелов, Галин Койчев