Клуб "Дого Аржентино" България

Официален сайт на Клуб "Дого Аржентино" България
член на БРФК, FCI, AMDA.
19 декември, 2011
 • Представете се на читателите ни като съдия и като развъждач

  От 1991 година отглеждам и развъждам кане корсо с името „della Porta Dipinta“, печелили световни и европейски шампионски титли.От 1997 година съм ENCI и FCI съдия за Втора група. Моята „специалност” са молосите.

  Съдили ли сте досега специализирани изложби на Дого Аржентино и къде?

  Да, съдил съм специалка на италианския Дого клуб (DACI), специалки на Молосер клубовете в в Чехия, Румъния, Полша, Словакия и Украйна.

  Какво впечатление оставиха у вас доготата в ринга, нашата работа като клуб, темперамента на нашите дого?

  Аз наистина бях впечатлен от вашата работа тук в България, кучетата бяха с много добър тип, със здрава психика и твърд характер. Развъждачите от клуба видимо обичат тази порода, аз видях как те са работили за това представяне на специалката ви. Чудесен хендлинг, концентиррани в представянето на своите кучета, с грижа и внимание. Всичко беше прекрасно в България миналия месец – прекрасно място, чудесно време, въпреки прогнозите за дъжд, перфектна организация, коректни хора. Прекрасна вечеря, където утрешните конкуренти бяха заедно, приятелски настроени, вдигаха наздравици и се веселяха. Никакви полемики, никакви разпри и един президент, който държи нещата в свои ръце и много добре води работата и клуба. Относно темперамента на вашите дого – правилата на FCI толерират едни по-меки кучета, за мен едно изръмжаване не е повод за изваждане на кучето от ринг и аз толерирам по-твърд характер, но повечето съдии не обичат това. Сега искам да се спра по подробно на кучетата, които отсъдих. Мисля, че всички, които спечелиха първите места в класовете си са наистина много добри дого аржентино, с чудесни глави и прекрасни движения. Някои от кучетата бяха доста едри, и после при движението се виждаше, че това не е добре. Имаше и няколко, които бяха слаби като маса, не като костна система. Нивото на представените кучета беше много добро и единственото, което бих могал да препоръчам е да работите повече за коректните размери, което веднага ще се отрази и на по-правилното и добро движение на кучето. Аз харесвам дого като атлетично и спортно куче. Мъжкият победител в клас Шампиони, който е също и BOS е добър мъжки, малко по-едър, но с прекрасно излъчване и много добър баланс на тялото. Първият в клас Открит, фантастично излъчване, прекрасно тяло, но гърбът не е в добър баланс. Първият в клас Интермедия – чудесн тип, но с по-малко от необходимата маса. Първият в клас Млади – чудесетн тип, но доста големи размери –като височина За женските: Кучето в клас млади – едно много перспективно женско куче, тя стана и Млад клубен шампион, за нея се надявам, че ще се чува тепърва. Победителката в клас Открит – едно много здраво женско куче, много истински тип дого, но за съжаление не беше в добра кондиция на кожата (раната не беше в добро състояние). В клас Интермедия – много добро като тип женско куче, но му липсваше маса. В клас Шампиони женската, която също е и BOB е отлично женско куче, с много добър баланс на тялото и чудесно представяне. Чудесно качество!

  Кои характеристики на дого аржентино Вие оценявате най-високо?

  В дого аз харесвам най-вече излъчването, с характерната форма и позиция на очите. Когато гледате едно истинско Дого Аржентино, трябва да имате усещането, че той/тя е по-силен от Вас. Това е специално излъчване!

  Защо Кане Корсо, а не Дого?

  Аз съм роден в Италия, както и Кане Корсо, аз обичам кане корсо, както обичам и страната си. Но истината е, че в началото аз съм отглеждал дого, моето първо дого беше син на Maradona de Agallas.

  (публикувано в сп. „Моят приятел Кучето“)


Обратно